Limba română e probabil singura limbă care are o formă de „politețe” care încalcă regulile gramaticale, aceea de a vorbi la plural când te adresezi unei persoane cu anumită profesie.
Vă povestesc o întâmplare penibilă din 2018:
Am făcut programare prin SMS la un psiholog de la Policlinca Cina. La ora programată i-am dat alt SMS „scuze că întârzii… am niște treabă în oraș dar vin, până la ce ora te găsesc la cabinet?„
Mi-a dat apel „domnule, cine sunteți și ce profesie aveți?” eu nu știam de termenul „liber profesionist” și am încercat să explic detaliat „lucrez pe internet, am un site pe care vând…” iar ea a răspuns „știți cu cine vorbiți?” eu „cu doamna (i-am zis pe nume),” ea „vorbiți cu un DOCTOR, nu vă e rusine să vorbiți așa? Vă rog căutați alt doctor!”
Pe moment nu mi-am dat seama de ce se supărase, i-am mai dat un SMS cu link la site dacă era curioasă ce lucrez, și încă unul să îmi cer scuze pentru TE și întrebând „până la ce oră VĂ găsesc”. Nu a mai răspuns.
După 1 oră am ajuns la policlinică, mai erau 6-8 pacienți pe hol care vorbeau între ei (probabil pensionari), am aflat că ei stau la rând de 3 ore și au mai venit anterior dar doamna doctor nu a avut timp de ei, că ea nu locuiește în Ploiești și a venit de la București cu 2 ore întârziere, etc. M-au întrebat ce problemă am, fiind singurul tânăr, le-am arătat site-ul meu și au fost impresionați, dar și SMS-urile explicând că s-a supărat că am zis TE în loc de VĂ. Când a ieșit un pacient, bătrânii au zis să intru în față, explicându-i și doamnei doctor că sunt un caz special, foarte inteligent dar și ocupat, lucrez în arhitectură, etc. Dar doamna doctor m-a refuzat, ba chiar m-a amenințat că cheamă poliția dacă nu plec.
Ulterior m-am programat la alt psiholog la Gral Medical, nu era nimeni la coadă, am stat 3 ore în cabinet să îmi facă teste de IQ și personalitate, am plătit 200 lei și sunt mulțumit că am eliminat orice dubii legate de sănătatea mea. La policlinica Cina m-ar fi costat 50 lei avizul psihologic și probabil nu făcea nici un test.
Notă: la momentul respectiv comunicam 90% în engleză cu cei 2000+ vizitatori/zi al site-ului www.teoalida.com iar în engleză nu există pronume de politețe ci doar YOU = TU. Site-ul www.teoalida.ro (care includea harta blocurilor din Ploiești) avea doar câteva zeci de vizitatori/zi și nu prea aveam cu cine vorbi în română, vorbeam în română doar cu familia și tinerii din cartier, aceștia nu folosesc cuvinte gen „dumneavoastră”, de aceea obișnuinta mea de a vorbi la persoana 2-a singular atunci când vorbesc cu persoane individuale, și plural doar când mă adresam unui grup de persoane sau instituție.
Am început să comunic mai mult cu români în 2020 după ce proiectul harta blocurilor a devenit viral fiind extins la București. 90% din vizitatorii site-ului îmi scriu la persoana a 2-a, deci imaginați-va cât aș avea de pierdut dacă aș avea cu ei aceeași atitudine pe care a avut-o doamna doctor cu mine din simplul motiv că nu m-am adresat cu „dumneavoastră” ?
Am avut câteva cazuri de vizitatori ai site-ului care s-au supărat că le-am răspuns la persoana a 2-a. Prea exigent!