Sari la conținut

eu la 9 aniPoză cu mine la 9 ani (1998)

Articol scris inițial în 2007, inițial publicat la share-ul de pe DC++ pentru prietenii din rețeaua RakNet și actualizat ulterior. Vedeți și Românii și huburile DC++.

Calculatoarele pe care le-am avut de-a lungul timpului

1995-1998: 486 DX-2 20/40 MHz, 4 MB RAM, 210 MB hard disk.

1998-2001: AMD K6-II 333 Mhz, 32 MB RAM, 2 MB video card, 4.3 GB hard disk. Later upgraded to 500 MHz processor, 128 MB RAM, 8 MB video card, 20 GB hard disk.

2001-2004: AMD K7 Athlon, 850 MHz, 256 MB RAM, 32 MB video card, 20 GB hard disk kept.

2004-2009: AMD Athlon 2500+, 256 MB RAM, 80 GB hard disk, 32 MB video card kept. Later upgraded to 512 MB RAM, 128 MB video, and an additional 120 GB hard disk.

2009-2016: Pentium Dualcore 2500 Mhz, 2 GB RAM, 512 MB video card, 500 GB hard disk. Later upgraded to 4 GB RAM and additional 1 TB hard disk.

2016-2020: Intel i5 6500 (4 core) 3.2 GHz, 16 GB RAM, no dedicated video card, 250 GB SSD, 2 TB hard disk.

2020-present: AMD Ryzen 9 3950X (16 core), 32 GB RAM, 500 GB + 2 TB SSD. I kept NVidia GTX 1050 TI from previous computer.

Și când mă gândesc că…

…calculatoarele au fost inventate în anii 1980 pentru a fi folosite în firme și a ajuta oamenii la muncă, la vremea respectivă nu oricine își permitea să aibă calculator, dar ulterior s-au ieftenit și în special după ce a apărut Windows 95, calculatoarele au devenit accesibile oricărui idiot, calculatoarele au devenit multimedia, a apărut muzica mp3, filme și din ce în ce mai multe jocuri, încât azi majoritatea copiilor și-au luat calculator pentru jocuri și distracție pe banii părinților. La mine s-a intamplat invers, calculatorul a fost luat pentru munca profesională al tatălui meu și apoi am venit eu cu jocurile

Un băiat cunoscut pe RakNet și-a cumpărat calculator după ce a terminat liceul, să își ocupe timpul liber, în timpul facultății a prins așa mult patima jocurilor încât după terminarea facultății nu se poate lăsa de jocui să muncească. Oare părinții ce părere au?

Cunosc destui oameni în rețeaua RakNet care și-au luat calculator (mai bine zis părinții le-au luat calculator) ca să aibe pe ce să se joace, părinții nici nu stiu ce alte lucruri poți face cu un calculator și cât de rău pot ajunge copiii lor dacă folosesc calculatorul necontrolat. De fapt unii copii de azi habar n-au că cu un calculator poți face mai multe decât să asculți manele, să vizionezi filme porno și să te joci Counter-Strike!

De fapt azi calculatoarele evoluează doar ca să țină pasul cu jocurile, deși jocurile le-au cam luat-o înainte (unele jocuri care apar azi nu-ți merg dacă ai calculator mai vechi de 2-3 ani), în timp ce programele profesionale folosite de firme (Microsoft Office, AutoCAD, etc) merg și pe calculatoare mai slabe.

Primul meu calculator (1995-1998)

Primul calculator din familie a fost cumpărat la începutul anului 1995, era un 486 la 20 MHz cu turbo la 40 MHz cu RAM 4 MB și hard disk 210 MB, monitor 13″ alb-negru.

Mai exact l-a cumpărat tata pentru a lucra și acasă (AutoCAD), la vremea respectivă eu nu locuiam la părinți decât în weekend. Contrar gamerilor de azi, noi NU am cumpărat calculatorul pentru jocuri. După ce am intrat la școală în toamna 1996 tata mi-a dar voie să folosesc și eu calculatorul

La vremea respectivă era o mirare la ce ne trebuie un hard disk așa mare de 210 MB. Am zis că DOS + FoxPro + AutoCAD + alte mici programe + un joc două vor ocupa 40 MB. Totuși la scurt timp am instalat și Windows 3.1 și Microsoft Office 4.0 și cu ocazia asta am cumpărat și mouse, iar mai târziu am schimbat monitorul alb-negru cu unul VGA color de 14″, dar între timp am făcut rost de la prieteni de vreo 20 jocuri iar hard diskul considerat imens inițial, s-a umplut! Soluția: aveam câteva zeci de dischete pe care să salvăm ceea ce avem și nu ne trebuie pe moment, arhivate cu ARJ (ce vremuri!).

Spre finalul erei am upgradat procesorul cu unul de 100 MHz, memorie RAM 8 MB, și ne-am luat și CD-ROM, dar nu înțeleg de ce nu am luat și alt hard disk mai mare, să nu mai ne complicăm cu dischete?

Numărul mic de prieteni, din care și mai puțini aveau calculator, ne făceau să avem puține surse de programe, așa că a apărut obiceiul să păstrăm totul pe care punem mâna, ca dacă vreodată vom avea nevoie de ceea făcusem rost câtiva ani înainte, să avem de unde lua… asta a fost prima cauză a umplerii hard diskului, obiceiul s-a păstrat până la conectarea la internet în 2005.

Am distrus hard diskul (1997)

Într-o zi din 1997, mi-a zis tata să opresc calculatorul ca să plecăm în vacanță, eram în DOS iar la momentul în care am apăsat butonul de oprire de pe carcasă am apăsat pe câteva taste (nu mai știu exact ce am făcut) dar s-a aprins ledul care arată că lucrează. Apoi eu cu tata și mamaie (bunica mamei) ne-am urcat în mașină și ne-a dus la țară la casa bunicilor (tatălui) unde am stat câteva zile în vacanța.

DOS și Windows 3.1 nu au Start menu > Shut down, așa că singura cale de a-l opri era din butonul de pe carcasă

Când m-am întors acasă am găsit calculatorul desfăcut, tata spunând că nu a mai reușit să-l pornească, nu mai vedea hard diskul, l-a dus la Platin Systems de unde îl cumpărasem dar nu au mai putut recupera nimic, cei de la magazin spunând că probabil s-a stricat din cauza fulgerelor care fusese în acea săptămână, dar eu eram convins că EU AM DISTRUS HARD DISKUL. Fiind în garanție, ne-a dat un alt HDD de aceeași mărime gratis, de fapt acest al doilea HDD e cel care a ajuns plin cu jocuri și alte prostii.

Ulterior m-am gândit că un hard disk nu se poate strica doar apăsand simultan pe taste și pe butonul de oprire, nu se strică nici deschizand programe și copiind fisiere în momentul opririi, ceea ce se întâmplă la pene de curent, deci nu a fost (numai) vina mea.

Al doilea calculator (1998-2001)

Am vândut calculatorul 486 și am luat altul în vara lui 1998, avea procesor K6-2 la 333 MHz, memorie RAM 32 MB, hard disk 4,3 GB, placă video 2 MB, și Windows 95. În 2000 tata l-a dus la un băiat care I-a făcut un upgrade la procesor de 500 MHz, memorie RAM 128 MB, placă video OpenGL de 8 MB, acel băiat ne-a dat și jocul Quake 3 să testăm calculatorul cu el.

\Să nu credeți că de aici a apărut pasiunea mea pentru shootere, aveam deja Quake 2 din 1999, și degeaba primisem Quake 3 că îmi mergea groaznic și pe setările minime, Quake 3 cere placă video OpenGL de minim 16 MB așa că tot Quake 2 jucam.

Probleme cu instalarea Windows (1998)

Tata voia să trecem la Windows 98, am chemat pe un prieten să facă asta, s-a chinuit de vreo 10 ori să instaleze, de fiecare dată calculatoru se bloca sau se restarta singur în anumite momente ale instalării, și instalarea trebuia reluată de la început, a renunțat și a instalat tot Windows 95 că ăla mergea.

În 1999 l-a dus la firma de unde l-am luat (Asesoft) să instaleze ăia Windows 98 că noi acasă nu reușeam, și din cauza asta ne-a fost frică să mai formatăm hard diskul că nu șitiam dacă vom mai putea reinstala vreun Windows.

Dar totuși… care să fi fost cauza acestor probleme? Instalarea Windows-ului depinde de hardware? Pe calculatorul din 2004 (AMD Barton 2500+) nu am reușit să instalez Windows 95 (nu sunt retardat să folosesc programe așa de vechi, dar am fost curios dacă merge și am încercat).

Am distrus Windows 95 și l-am reparat… singur! (1999)

Într-o zi din 1999 eram într-un program (Notepad, Word, nu mai știu exact), am dat Open iar apoi în loc să dau dublu click pe folder am dat click and drag, adică am tras din greseală folderul Windows, mutându-l într-un alt folder. Am văzut că a dispărut Windows-ul de pe C:\, evident că după incidentul ăsta nu mai puteam deschide nici un program, nu știam ce să fac, am restartat calculatorul și evident că nu intra în Windows, tata lucra la Brașov luni-vineri, eu cu mama mama i-am dat telefon să îi spună că nu mai bootează Windows-ul, tata a intrat în panica că va trebui să treacă iar prin experiența GROAZNICĂ de reinstalare a Windows-ului.

Ziua urmatoare mi-am dat seama ce se întâmplase, mutasem folderul C:\Windows în C:\TBA\Windows (folderul antivirusului), am băgat discheta de boot și din DOS l-am copiat folderul Windows înapoi pe C:\, am dat restart și am putut intra în Windows. Sâmbăta când a venit tata acasă, surpriză: Windows mergea deși la telefon a înteles că nu mai intră în Windows, dar nu întelegea ce s-a întâmplat, toate denumirile din Start Menu (și nu numai) erau în format 8.3 (nume limitat la 8 caractere + extensie de 3 caractere), mai târziu am copiat folosind Windows-ul fisierele cu denumiri lungi din C:\TBAV\Windows în C:\Windows, astfel Windows-ul arăta din nou ca la încept, evident că tata și toți prietenii cărora le-a spus experiența mea, se mira ce naiba am făcut eu de l-am stricat și singur l-am reparat.

Notă: Windows 95 și 98 deși permit denumiri lungi la fișiere, sunt sisteme de operare simple și fisierele de system sunt încă în format 8.3, și tot din cauză că sunt simple, ele nu oferă protecție la astfel de accidente încât poți muta folderul Windows sau poți formata partiția cu Windows-ul chiar din Windows, lucruri pe care în Windows XP nu le poți face.

Avantajele a 2 Windows-uri (2001)

În 2001 am upgradat hard diskul la unul de 20 GB, instalând atât Windows 98 cât și Windows NT, necesar lui tata care lucra în Catia, un program care cere neapărat platformă NT (nu merge pe Windows 9x), după câteva luni tata a renunțat la acel program, dar am rămas cu cele 2 Windows-uri, în timp văzând avantajele: când mă joc și stric ceva într-un Windows, intru în celălalt Windows și îl repar pe primul, fără să mai mă complic cu discheta de startup și denumirile 8.3. Așa că am continuat tradiția și în 2003 când am bagat Windows 98 + XP și mai târziu Windows ME + XP.

Al treilea calculator (2001-2004)

În toamna lui 2001 am schimbat calculatorul nou cu unul cu procesor AMD K7 Athlon la 850 MHz, memorie RAM 256 MB, placă video NVidia de 32 MB, hard diskul de 20 GB l-am păstrat iar restul din vechiul calculator l-am vândut pe piese.

Idioții de la Asesoft (2001)

Am mers la Asesoft să dăm comandă pentru noul calculator, am dus și vechiul calculator care era în garanție și sigilat, să scoată hard diskul de 20 GB și să ni-l dea ca să îl băgăm noul calculator în HDD Mobile Rack (un sertar în care bagi HDD fără să deschizi carcasa sigilată).. Asesoft spuneau că nu au componentele în stoc și trebuie să asteptăm, ne-a dat HDD-ul ca apoi să ne spună că nu mai are garanție, din simplul motiv că am pus noi mâna pe el (HDD-ul era luat tot de la ei, cu numai câteva luni în urmă).

După 2 săptâmâni am primit telefon de la Asesoft prin care ne anunțau că au toate componentele dar nu mai au carcase pe stoc, să le aducem noi o carcasă și ne vor asambla și livra calculatorul pe loc, am mers la Platin Systems, am luat carcasa și am dus-o la Asesoft, și după câteva ore am luat calculatorul (în sfârșit), dar pentru că carcasa era de la o firmă concurentă, au refuzat să pună sigiliu pe ea și astfel nu ne-a mai dat garanție!

Bătaie de joc, nu era datoria lor să cupere carcasă? Aștia de la Asesoft sunt niște IDIOȚI care nu oferă clientului soluția completă, data viitoare cumpărăm tot de la Platin Systems! O fi mai scump dar măcar sunt o firmă serioasă.

AMD = probleme hardware grave (2003)

În februarie 2003 se cam bloca calculatorul la fiecare câteva minute, dar dimineața mergea bine 1-2 ore după care începea să se blocheze, apoi dacă îl opream și reporneam, peste câteva minute tot se bloca, după 1 lună de probleme i-a venit tatălui ideea să intre în BIOS unde a văzut temperatura procesorului 90 grade și viteza coolerului 0. Dacă știam că poți vedea temperatura în BIOS, eu aș fi intrat acolo în fiecare zi așa de curios ce temperatura are. Am cumpărat de urgență un nou cooler și s-a terminat cu blocările…

Dar pentru că probabil 1 lună funcționase fără cooler la temperaturi anormale, se defectase și placa de bază, defecțiune care s-a extins iar din luna mai 2003 a dus la noi blocări, eu eram sigur că este problemă hardware, dar tata insista cu problema software, după încă o lună în care devenise iar enervante blocarile, tata s-a săturat și a decis în sfârșit să reinstaleze Windows, a schimbat hard diskul cu Windows 98 și NT cu un nou hard disk pe care a pus Windows 2000, tot se bloca, apoi a pus Windows XP.

Aceste lucruri nu au făcut decât să agraveze problema, acum nu doar că se bloca la fiecare câteva minute, ci nu mai vedea discheta și CD-ROM-ul, nu mai pornea din prima, la primele 10-20 tentative de pornire se oprea în diverse momente (memory checking, IDE drivers checking, operating system select, loading Windows), dupa care avea o tentativă reușită.

De abia în luna iulie tata a decis să îl ducă la Asesoft unde l-au desfăcut și imediat au vazut că toate condesatoarele de pe placa de bază erau explodate, după 2 săptămâni de stat fără calculator în casă, ne-au dat calculatorul înapoi cu placa de bază reparată și cu altă garanție 6 luni, dar am plătit reparația pentru că garanția de 2 ani expirase de o lună, din cauza tatălui meu idiot care face pe deșteptul și nu m-a crezut când eu i-am zis că este problema hardware, din nou eu am avut dreptate, data viitoare să mă creadă!

După încă 1 an a început iar să se blocheze, placa de bază a trebuit reparată din nou, tata plătind din nou reparația, după care l-am vândut de urgență și am luat un calculator nou. I HATE AMD!

În decursul acestor problemele am descoperit 2 chestii interesante: DOS și Windows NT nu se blocheaza la defectarea plăcii de bază și supraîncalzirea procesorului, pe când Windows 95, 98, 2000, și următoarele se blochează. Jocurile micșoreaza sansele de blocare, iar Quake 2 si 3 micsorează la 0%. Băgasem scurtătura spre Quake 2 în startup ca să între în joc imediat ce pornesc calculatorul, lucram permanent cu jocul în taskbar, spre mirarea prietenilor că de ce țin Quake 2 deschis mereu, dacă închideam jocul, calculatorul se bloca în câteva minute. I LOVE QUAKE!

Laptop (2003-2004)

În 2003 aveam nevoie urgentă de un laptop, am cumpărat unul cu procesor Pentium la 133 MHz, memorie RAM 8 MB, hard disk 540 MB, și placă video de 2 MB, ne-a costat 5 milioane lei, după 1 an l-am vândut, din păcate cu numai 2 milioane lei pentru că între timp se umpluse piața de laptop-uri. Pentru că tata avea planuri serioase, a luat alt laptop cu procesor Pentium III la 650 MHz, memorie RAM 192 MB, hard disk 5,6 GB, și placă video 8 MB (cam mică?). Îl folosea numai când plecam în călătorii de afaceri și niciodată pentru jocuri, așa că era de ajuns placa video.

INTEL = fără probleme hardware (2003)

Laptop-ul Pentium 133 MHz avea Windows 95, și desi era vechi de 9 ani și arăta groaznic (carcasa spartă, umblat în el aiurea), în acel 1 an l-am folosit la maxim, pusesem pe el puțin din toate (Office 7.0 + AutoCAD R12 + câteva jocuri + câteva melodii) s-a blocat de numai 2 ori. Intel is THE BEST!

Al patrulea calculator (2004-2009)

În septembrie 2004 am cumpărat un nou calculator, cu procesor AMD Barton 2500+, memorie RAM 256 MB, hard disk 80 GB, vechiul calculator l-am vândut de urgență că era plin de probleme, dar am păstrat placa video.

Probleme cu startup-ul (noiembrie 2004)

Pe 17 Octombrie 2014 tata ne conectase la rețeaua de cartier RakNet, ceea ce însemna libertate la schimb de fișiere! Am gasit multe programe care mi s-au părut utile sau eram curios ce fac ele, am instalat programe în prostie până am supraîncărcat Windows-ul Millenium Edition, încât la 3 din 4 porniri nu făcea startul-ul calumea și nu puteam deschide nici un program încât trebuia să dau iar restart, poate va fi cu noroc, am reinstalat Windows ME apoi am găsit pe rețea și System Mechanic 4 care are un startup manager.

Soluția cea mai simplă era de fapt scoaterea din startup a programului care blochează procesul de startup, puteți sterge din Start > Programs > Startup, sau dacă nu apare acolo, din Control Panel > Startup.

Problema cu CD-Writerul (octombrie 2005)

Erau unele perioade în care la fiecare 1-2 minute se blochează temporar 5-30 secunde, dupa care continuă (inclusiv muzica) de unde a rămas, în afara celor 5-30 secunde, merge totul GREU, dacă sunt mai multe programe deschise merge foarte greu, durează 1 minut ca să deschid 1 program, în jocuri răspunde la comenzi cu 1-2 secunde întarziere (de parcă ar merge procesorul la 10% din capacitate), uneori iese și intră sertarul de la CD-Writer așa singur, ledurile (CD in, reading, writing) se aprind aiurea, când de fapt nu-i nici un CD bagat. Am scos CD-Writerul și asta a pus capăt problemelor, dupa 1 lună a dus tata CD-Writerul la cineva să il testeze și a mers prost și la el. E ciudat cum un CD-Writer poate cauza atâtea probleme în Windows.

Cât de importantă e curățarea de praf

În martie 2007 m-am mutat din casa părinților și astfel nu mai eram supus să respect regulile idioate impuse de tatăl meu, de a nu demonta calculatorul sau a nu folosi aspiratorul. Am rupt sigiliul (mai avea doar câteva luni de garanție) pentru a pune încă un hard disk, moment în care am dat și cu aspiratorul în calculator. Imaginați-vă cât praf era după 2 ani și jumătate în care nu fusese niciodată curățat. Probabil acest praf a dus la blocări, iar curățarea cu aspiratorul din 2007 încoace l-a menținut cât de cât funcțional încă 2 ani.

A innebunit Windows XP

Umblu într-un program, apăs pe cateva taste, și în acel moment se aud niște beep-uri și se deschid simultam vreo 30 programe, și nu orice programe, ci componente ale Windows-ului de care nici n-am auzit. Dacă vreți detalii, am un print screen la share pe DC++ în folderul EXTRA > Tâmpeniile făcute de Teoalida. Mi s-a intamplat de 2 ori asta, în Windows XP, odată când lucram în Word și a doua oară în Acrobat.

Al cincilea calculator (2009-2016)

Fiindcă calculatoarele nu mai evoluau așa rapid (frecvența procesoarelor nu se mai tripla după 3 ani) nu a mai fost nevoie să schimb calculatorul la 3 ani ca înainte, calcululatorul luat în 2004 fiind încă performant în 2008 dar nu și complet funcțional.

Deși aveam un cont PayPal încă din 2007, banii pe care îi câștigam erau foarte puțini și nu puteam cumpăra singur un nou calculator, aveam nevoie de ajutor de la familie cu bani. Am postat pe forumul Softpedia să cer recomandări de componente în limita unui buget de 17 milioane lei, dar tataie insista să cumpărăm calculator din magazin și nu comandă online. Dar din cauza scandalului din noiembrie 2008 tataie nu a mai vrut să mă scoată la plimbare prin oraș pentru a putea merge împreună la magazin (eu să spun ce vreau să cumpăr iar el să facă plata). Eram într-o situație disperată, problemele calculatorului se agravau, dădea rateuri la bootare, dura 20 minute să reușesc să intru în Windows.

In mai sau iunie 2009 a acceptat tataie să mergem în oraș, dar aici iar scandal, nu a vrut să luăm de la magazinul preferat de mine, am fost la 3 magazine pentru ofertă de preț, pentru că nu aveau pe stoc componentele care mi le recomandaseră cei de pe Softpedia, ultimul magazin fiind UltraPro Computers, fiind nevoit să luăm componente mai scumpe și nu mă mai puteam încadra în buget, am fost nevoit să sacrific procesorul, în loc de Dualcore E6500 am luat Dualcore E5400, memorie RAM 2 GB, hard disk 500 GB, placă video Nvidia 9500 GT, plus placă de bază, boxe și TV-tuner, a costat puțin peste 20 milioane lei.

A urmat chinul copierii datelor, fiindcă noul calculator avea hard disk cu mufă SATA iar vechiul calculator cu mufă IDE, nu puteam să bag vechiul hard disk în cel nou și a trebuit să chem pe cineva care să-mi mufeze un cablu de rețea UTP pentru computer-computer (care trebuie mufat diferit față de computer-switch). Copierea datelor a durat câteva zile, timp în care s-a blocat de nenumărate ori. În final am pus anunț de vânzare al calculatorului vechi, dar datorită problemelor cu bunicii care voiau să fie prezenți atunci când vine cineva la mine, nu l-am putut vinde. În final l-am dat lui tata să îl vândă el, dar nu a mai reușit să îl pornească, la diagnosticare spunând că e arsă sursa dar și placa de bază. Cu alte uvinte, bunicii mi-au ținut în stare de PANICĂ câteva luni și eram la un pas de a nu mai putea porni calculatorul deloc, dacă asta se întâmpla nu știu cum aș fi putut accesa datele de pe hard diskul cu mufă IDE.

În 2008 era vorba că să ne băgăm televiziune digitală de la RDS și de aceea am luat TV-Tuner digital. În mai 2008 mi-a fost blocat accesul la hubul DC++ al rețelei RakNet iar asta l-a făcut pe tataie să încerce să mă convingă să mutăm internetul la UPC de unde aveam și internet. Tataie avea ură pe firma RDS ca furnizor de internet și televiziune din cauza scandalului cu alți clienți RDS, membrii fostului RakNet DC++ Hub… ABSURD!

Între timp am descoperit că există site-uri web unde poți vedea majoritatea posturilor TV pe gratis, I-am zis bunicilor să anuleze abonamentul UPC că nu am ce face cu el, astfel TV-tunerul digital pe care am dat 2 milioane nu l-am folosit deloc.

Ulterior am upgradat memoria RAM la 4 GB și am mai luat un HDD de 1 TB.

Al șaselea calculator (2016-2020)

Calculatorul din 2009 a fost cel mai longeviv, după 7 ani încă funcționa fără nici o blocare, dovedind fiabilitatea INTEL, probabil a ajutat și faptul că dădeam eu cu aspiratorul prin el la aproximativ 3 luni.

Calculatorul era încă suficient de performant în ciuda procesorului slab pe care l-am luat în 2009 datorită bugetului limitat de pensia bunicilor, dar memoria RAM de 4 GB era insuficientă pentru numărul mare de programe pe care le rulam, chiar și pe Windows XP, de Windows 7 și 10 nici nu puteam vorbi. Hard diskul de asemenea era plin. Având site, eram nevoit să țin permanent Google Chrome deschis cu Gmail, Yahoo, Zendesk Chat cu care vorbeam cu vizitatorii site-ului, și să deschid constant alte tab-uri la nevoie pentru clienți, plus AutoCAD, Word, Excel și ce mai lucram.

Nu se merita să mai upgradez un calculator vechi de 7 ani, puteam foarte simplu să iau un calculator complet nou, mai ales că afacerea mea a progresat, veniturile depășind 1000 EURO/lună, nu mai eram dependent de bunicii pensionari.

Am cerut recomandari pe forumul PC Garage și am comandat noul calculator de la ei, cu procesor Intel i5 6500 quad-core 3.2 GHz, 16 GB RAM, SDD 250 GB pentru Windows 10 și hard disk 2 TB pentru stocare. M-a costat aproximativ 2600 lei.

Nu am luat placă video, considerând cea integrată suficientă pentru nevoile mele de randări simple AutoCAD iar de jocuri nu mai aveam timp, dacă totuși aveam timp mă jucam jocuri vechi de ani de zile, gen Caesar 3, Quake 3, The Sims 2 & 3.

Totuși, The Sims 2 nu funcționa corect pe placa video integrată Intel HD Graphics așa că am cumpărat o Nvidia GTX 1050 TI la sfârșitul lui 2017 în valoare de 700 lei, urmând să cumpăr și un monitor 4K în mai 2018 în valoare de 2400 lei.

Calculatorul a avut probleme de când l-am cumpărat

Se bloca în special când vizionam YouTube în timp ce descarc / încarc fișiere, dacă inițial blocarea se manifesta prin întreruperea internetului pentru aproximativ 10 secunde și apariția ferestrei care de obicei apare când bagi mufele de sunet, după ce am adăugat placa video, pe lângă cele de mai sus își mai pierdea semnal și monitorul, uneori își revenea după câteva secunde, alteori rămânea stins dar puteam da restart din taste, alteori nu răspundea nici tastatura, reboot-ul fiind singura soluție. Am făcut un topic pe forum Calculatorul se blocheaza de 5 ori pe zi, YouTube mareste riscul de blocare și degeaba.

Fiindcă problemele persistă și după scoaterea HDD-ului și plăcii video, bănuiesc că placa de bază foarte ieftină recomandată de voi să fie problema. Este posibil ca nenumăratele reboot-uri să fi dus și la distrugerea hard disk-ului.

Problemele cu întreruperea internetului (dar fără a afecta calculatorul) au continuat și pe calculatorul luat în 2020, astfel am ajuns la concluzia că calculatorul era bun iar problema era la… router (ciudat că routerul poate cauza și blocarea calculatorului)!

S-a defectat hard diskul

În vara 2019 am avut câteva boot-ări grele deși am Windows 10 pe SSD și în teorie trebuia să se încarce instant, iar pe 1 octombrie 2019 am rulat câteva web scrapere moment în care orice folder voiam să deschid, dura 10 secunde să apară fișierele. Am dat restart, nu mai boot-a Windows-ul (se bloca în ecranul cu punctele rotative) după vreo 30 minute de încercări de pornire, am dat cu aspiratorul, nu știu daca asta a ajutat, a intrat în Windows dar în My Computer nu mai apare HDD-ul (partițiile D: și E:) apare doar SSD-ul (C:).

Am dat pe Google „recuperare date HDD” și am contactat 4 firme toate din Bucuresti (QUARTZ, BitConsulting, Goldnet Service SRL si Recovery-data.ro), plus o persoană de pe OLX singura din Ploiești care mi-a zis ca ar avea firmă dar nu mi-a dat nici un nume de firmă sau adresa sediului, doar să vin la biserica Cina și când ajung să îl sun că vine el în 5 min și ia hard diskul și mă anunță mâine rezultatul diagnosticării, din screenshoturile pe care i le-am dat pare defect logic, caz în care recuperarea datelor costă 100 EURO. Scuze dar NU am încredere în așa ceva.

Am ales să merg în București la BitConsulting, am ales firma asta pentru că ofereau diagnosticare de urgență în 1 oră pe 10 euro pe lângă diagnosticarea gratuită în 24 ore.

DEFECT LOGIC 50 – 150 EUR + TVA
DEFECT FIRMWARE 80 – 250 EUR + TVA
DEFECT ELECTRIC 80 – 250 EUR + TVA
DEFECT MECANIC 200 – 450 EUR + TVA
(eu n-am plătit TVA fiind persoană fizică)

Deși mi-au zis inițial să le dau HDD-ul prin curier, curierii mai scapă coletele pe jos și riscam să nu mai fie nimic recuperabil). Am luat HDD-ul de 2 TB defect și cel de 1 TB gol de la vechiul calculator, m-am urcat în trenul de 10:47 către București, am luat metroul până la Piata Iancului și m-am dus personal la sediu.

Mi-au zis defect mecanic, costă costa 260 euro recuperare în 10 zile sau 330 euro recuperare de urgenta în 2 zile. Am ales urgenta fiindcă diferența de pret nu e mare și nu stau asa mult în suspans. Au zis că încearcă să termine până vineri seara fiindcă vine weekendul și ma anunță vineri dacă reusesc, să merg la ei. Într-adevăr m-au anunțat vineri pe la 16:00 că au recuperat peste 99% din date dar nu mai puteam ajunge la sediul lor până la 18:00 ora închiderii.

A avut loc o neînțelegere, i-am zis fetei de la recepție să recupereze URGENT partiția a 2-a, iar asta a scris ea pe foaia care a dat-o băieților din service. Apoi le-am dat email să le explic în detaliu că am partiția 1 de 1800 GB plină aproximativ 1050 GB, plus partitia a 2-a de 64 GB plină aproximativ 20 GB, care conține proiecte realizate de mine iar astea trebuie recuperate urgent, iar fiindcă nu vor încăpea pe HDD-ul de 930 GB, să renunțe la foldelere Muzică și MegaVision (o denumire dată de mine în 2004 folderului cu înregistrările mele cu TV Tunerul de la Junior Eurovision Song Contest la care m-am uitat din 2004 pânâ în 2008, în prezent folderul conține tot ce am colecționat de la vedete TV, poze și videouri).

Luni m-am dus la ei, să le duc și laptopul, au băgat HDD-ul de 930 GB în desktop-ul de la recepție să îmi arate succesul recuperării, totul părea perfect, structura folderelor și modified date erau intacte, dar lipseau cele 5 foldere Music și MegaVision, plus partiția a 2-a în intregime, le-am dat laptopul în service să pună pe el și restul de 150 GB, I-am avertizat pe băieți că mai e o partiție și întrebat dacă au recuperat-o, mi-au zis că știu de ea și încearcă să termine în 3 ore, timp în care m-am plimbat prin București, ajungând la magazinul Obor, Veranda Mall și până la gara Obor, m-am întors inapoi, mi-au băgat laptopul în priză să văd muzica și MegaVision, le-am întrebat unde e partiția a 2-a, băiatul mi-a zis că NU au lucrat la ea, că a văzut că e o partiție mică dar cu zeci de mii de fișiere și a crezut că aia conține sistemul de operare, a fost o confuzie din cauza idioatei de la recepție care a scris pe foaie să recupereze în primul rând partiția a 2-a iar băieții au înțeles că partiția mare, ea NU a transmis băieților și email-ul meu în care explicam detaliat că partiția a 2-a care e urgența e cea de 64 GB. Atunci băiatul m-a zis că din cele 4 platane de pe HDD, al 4-lea era cel stricat iar exact acela conținea partiția a 2-a și că încearcă până mâine să recupereze și datele de partiția a 2-a dar nu garantează, și mi le va da prin FTP că e cantitate mică de informații 10 GB (eu știam că 20 GB).

Miercuri mi-au dat email cu datele de logare FTP unde îmi pusese o arhivă RAR de 7 GB, după dezarhivare s-au făcut 17 GB de date. În email mi-au scris că au recuperat 92% din datele de pe partiția a 2-a. Din păcate acei 8% nerecuperabili conțineau exact proiectele la care am lucrat ultimul an, în timp alte proiecte ale mele vechi de 10-20 ani fuseseră recuperate cu succes.

De câțiva ani făceam la 2-3 luni backup la proiectele mele în Google Drive (care îți dă 15 GB stocare gratuit) iar în decembrie 2018 am cumpărat 2 TB spațiu în Google Drive și am făcut backup la TOT conținutul hard diskului. Din păcate ultimul backup a fost pe 22 Iulie 2019 iar în septembrie am lucrat intens la actualizarea a multor baze de date, la momentul defectării hard diskului mai aveam 3 baze de date de actualizat pe care le-aș fi terminat în 2 zile, după care făceam un nou backup.

În concluzie: BitConsulting deși oferă servicii de calitate, nu m-a ajutat cât m-au ajutat propriile backup-ul din Google Drive, fără backup-uri aș fi pierdut 1 an de muncă! Ceea ce NU am avut backup și am recuperat prin BitConsulting au fost pozele din plimbările mele din 2019 și jumătate din proiectele realizate în 22 Iulie 2019 – 1 Octombrie 2019, în schimb am pierdut harta Ploiești AutoCAD la care am lucrat 50 ore în august și alte proiecte mai mărunte care împreună ar fi luat circa 100 ore să le refac, tot programul meu a fost decalat, multe proiecte amânate, primeam aproape zilnic mesaje de la clienți care mă întrebau când voi fi liber să actualizez baza de date cumpărată de ei, sau când voi fi disponibil să fac noi baze de date, etc. Am fost nevoit să întrerup serviciile de creeate baze de date la cerere ca să le pot actualiza pe cele existente, totuși veniturile mele au atins o sumă record în octombrie din vânzarea de baze de date gata făcute. De abia în decembrie am reușit să revin la ritmul normal de lucru, fără proiecte amânate. Estimez paguba cauzată de defectarea hard diskului la 2000 EURO.

Cât de importante sunt backup-urile

Incidentul de mai sus arată că hard diskurile NU sunt sigure, mai e metoda cu 2 hard diskuri în RAID 1 (toate fișierele sunt stocare simultan pe 2 discuri clonă) care oferă protecție în caz că un disc se defectează dar nu oferă protecție în caz de alte dezastre precum incendiul. Cloud storage oferă cea mai bună protecție. Am cumpărat abonament Office 365 care include 1 TB stocare în OneDrive, ca toate proiectele mele să aibă backup în cloud în real time.

În Februarie 2020 HDD-ul de 1 TB a început să facă aceleași probleme ca cel de 2 TB pe 1 Octombrie 2019, nu mai boot-a Windows-ul până când am deconectat HDD-ul și mă gândeam că s-ar putea să fie nevoie iar de recuperare date, dar nu mai era urgență că aveam munca mea pe C: și în cloud. Întâmplător, am conectat HDD-ul înapoi după 3 săptămâni și funcționa! Am conectat și HDD-ul de 2 TB de curiozitate poate îl pot accesa după ce s-a „odihnit” 4 luni, dar nu am reușit.

E clar că acest calculator are probleme iar nenumăratele blocări au dus la defectarea a 2 HDD-uri, trebuie să cumpăr un calculator nou cât mai repede posibil!

Al șaptelea calculator (2020-prezent)

Am cumparat un nou calculator, comandat pe 10 Iunie si livrat pe 19 Iunie.

AMD Ryzen 9 3950X (16 core), 32 GB RAM, 500 GB + 2 TB SSD. Am pastrat placa video NVidia GTX 1050 TI din calculatorul anterior. M-a costat cam 10,000 lei.

configuratie calculator 2020

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *