Sunt Teoalida din Ploiești și îmi place să desenez, să scriu articole, să compun și analizez date, în special despre arhitectură, imobiliare și industria auto. Am făcut acest site pentru a prezenta diverse lucrări realizate, pentru prieteni, pentru vânzare și pentru eventuale colaborări.
Toate articole, desenele, documentele Word și bazele de date Excel de pe site, reprezintă munca mea personală! Exceptie unele fotografii, care au link la sursa originală.
English version: www.teoalida.com/about
Hartă de perete desenată în AutoCAD
La scurt timp după ce m-am conectat la internet în 2005, văzând că nu există hărți digitale cu numerele blocurilor, am decis să desenez voluntar propriile hărți în AutoCAD și apoi colorate în Paint, pentru Ploiești (18 hărți pe cartiere) plus alte 12 orașe din împrejurimi, pe care le-am distribuit în format digital PNG. Am făcut statistici ale numărului de blocuri și apartamente pentru toate orașele de pe raza de 100 km din jurul Ploieștiului, plus planurile blocurilor standard.
Pasiunea a evoluat în 2008 către arhitectura internațională și nu m-a mai interesat România până în 2018 când am desenat o nouă hartă în AutoCAD a întregului Ploiești, în scopul de a vinde hărți de perete tipărite.
Datorită vânzărilor SLABE, am decis să NU mai desenez hărți în AutoCAD pentru vânzare în format tipărit, mă voi concentra pe baze de date în Excel și hărți interactive.
Hartă interactivă a blocurilor din România
Studiez arhitectura comunistă din 2005 și pot identifica modelele blocurilor, estima anul construcției și afla numărul de apartamente și camere la 90% din blocuri folosind pozele din satelit + Google Street View.
Am început să centralizez datele blocurilor din Ploiești în 2018, un proiect în premieră pentru România pentru a oferi ceea ce primăriile NU oferă oficial, în 2020 am adăugat blocurile din București și continui extinderea la restul orașelor.
A devenit cel mai popular proiect de-al meu, motiv pentru care în 2022 i-am făcut un site dedicat: www.hartablocuri.ro. Dați click pe blocuri (unul câte unul) pentru a consulta datele GRATUIT sau cumpărați datele „angro” în format Excel.
Hartă interactivă a blocurilor din Singapore
În 2009 mi-am pierdut interesul pentru România și am început un proiect similar la Singapore, un oraș-stat în care 80% din populație locuiește în blocuri construite de guvern (HDB – Housing & Development Board). Am combinat date de pe mai multe site-uri ale guvernului, realizând o bază de date detaliată cu 1 rând pentru fiecare bloc, cu adresa, numărul de etaje, apartamente, anul construcției, etc, pe care începând cu 2015 am vândut-o la diverse firme din Singapore, câștigând câteva mii de $.
Din 2017 afișez datele blocurilor ca hartă interactivă, ceea ce mi-a făcut site-ul www.teoalida.com foarte popular în Singapore. Iar în 2018 am început un proiect similar în România. În 2024 am mutat pe un domeniu dedicat: HousingMap.sg.
Geografie
Pasiunea pentru geografie a început pe timpurile când eram la grădiniță, de-a lungul timpului am realizat mai multe lucrări despre geografia României (și nu numai):
- Hartă interactivă cu orașe și comune cu anul înființării și populația la recensămintele din 1912, 1930, 1941, 1948, 1956, 1966, 1977, 1992, 2002, 2011, 2021, coordonate GPS, etc. (lista județe, orașe și comune e disponibilă la download Excel).
- Hărți România (adunate de pe internet).
- Împărțirea administrativă actuală, cea în regiuni și raioane, plus județele interbelice.
- Listă munți, dealuri, câmpii, vârfuri, râuri, lacuri, etc.
- Listă drumuri naționale și căi ferate.
- Lista orașelor din lume.
Orașul virtual, arhitectură în AutoCAD (english)
Pasiunea pentru arhitectură datează din copilărie, dar doar în 2008 (la 19 ani) m-am apucat serios de muncă, desenând un oraș virtual cu zeci de modele de blocuri proiectat inteligent… cum nu veți vedea prea curând în România!
O varietate de modele de case și blocuri, planuri și modele 3D, unele inspirate din arhitectura din diverse colțuri are lumii, altele concepție proprie, cu apartamente de la garsoniere de 30 m² până la penthouse-uri de 6 camere și 200 m², suprafață medie de 100 m² și 30 m² de persoană (pentru comparație, apartamentele din București au în medie 55 m² și 20 m² de persoană). Complexe de case individuale, duplex, înșiruite, de la 40 m² până la peste 400 m² si 7 dormitoare. Și toate astea FĂRĂ să fi fost la vreo școală de arhitectură!
Din cele câteva sute de schițe și experimente desenate, vă prezint pe site peste 50 case și peste 50 blocuri, vizualizați planurile gratuit și puteți cumpăra fișierele AutoCAD .DWG dacă vreți să le modificați.
Servicii de arhitectură în AutoCAD (english)
De când am adăugat chatul pe site în 2012, am fost de oameni individuali, arhitecti și dezvoltatori imobiliari, pentru servicii de arhitectură-design. Multe persoane m-au încurajat să încep o carieră profesională în arhitectură…
Dar a desena clădiri pentru clienți s-a dovedit o meserie nu prea placută comparat cu a desena clădiri dupa propriile reguli ca hobby artistic, din cauză că 90% persoane cer planuri gratis iar restul 10%, clienții care mă plătesc, unii cer nenumărate modificări și mă țin ocupat o lună întreagă pentru o casă, ceea ce NU accept indiferent de suma plătită. În 2016 am renunțat la a oferi servicii de arhitectură.
Dacă construiți o casă sau un bloc și puteți plăti un arhitect, vă pot pune în legătură cu prietenii mei architecți cu diplomă.
Palatul Cantacuzino „Micul Trianon”
Probabil cea mai frumoasă operă de artă grafică 3D în AutoCAD, aceasta este un fel de reconstrucție virtuală a Palatului Cantacuzino „Micul Trianon” din Florești-Prahova, desenat voluntar inițial în 2006 și reimbunatatit în 2014.
Există programe speciale pentru arhitectură (ArchiCAD, Revit, Blender) care fac randări de calitate mai bună ca AutoCAD-ul, dar la cât de puțin am câștigat din meseria asta, nu se justifică să cumpăr alte licențe software.
Desene de interior în AutoCAD (english)
Am desenat și mobilă și design interior, din pasiune de modelare 3D. Câteva piese de mobilier le-am desenat pentru apartamentul meu și pentru mama mea care lucra la o firmă de mobilă în 2001-2003.
Lipsa de clienți în domeniul mobilei comparat cu clienții din arhitectură, m-a prevenit să acumulez experiență.
Desene de mașini în AutoCAD (english)
O altă pasiune de-a mea sunt mașinile, colecționam poze și date tehnice cu care îmi făcusem o proprie enciclopedie auto despre mașinile produse în lume. În plus, între 2000 și 2007 desenam propriile mașini marca Teoalida, în Paint și mai târziu AutoCAD. Nu sunt mașini foarte moderne, dar sunt masini desenate la un nivel înalt de detaliere.
Enciclopedia de mașini (english)
Din pasiune pentru scris, statistici și analiză de date, am început în 2003 o enciclopedie auto, liste în format .DOC și tabele în format .XLS, copiind date tehnice din reviste auto. Incluzând un tabel cu peste 20.000 modele auto care se vând în Europa, care mi-a luat peste 1000 ore de muncă.
Un hobby care s-a transformat în mod neintenționat într-o sursă de venit din 2012, am descoperit că diverse companii cumpără astfel de baze de date. Am extins proiectul către mașinile din America și Asia iar în 2015 le-am văndut la peste 100 de clienți: magazine de piese auto, firme de asigurări, programatori care fac site-uri web sau aplicații de mobil, etc, chiar și unii din marii producători de mașini folosesc baze de date create de mine.
Proiecte în Word și Excel (ro / en)
Îmi place să colecționez date și să le scriu în Word și Excel, mulți ani realizam totul manual, dar începând 2015 fac și web scraping, adică creearea de scripturi în Visual Studio care extrag automat datele de pe site-uri, cu o viteză medie de 1 pagină pe secundă.
Vedeți lista bazelor de date (100+) realizate. Aștept idei de noi proiecte!
- Colecții de bancuri, adunate din ziare și scrise în Word în 1998-2000.
- Poveștiri umoristice, scrise în Word din proprie imaginație, în 1998-2003 (nu le mai fac publice datorită reacțiilor nedorite din partea unora).
- Baza de date a muzicii cu rating în funcție de preferințele mele, începută în 2005 și menținută și în ziua de azi (probabil unul din cele mai INUTILE lucruri făcute de mine).
- Baza de date a blocurilor din Singapore, începută în 2009 voluntar ca hobby, abandonată în 2010 și reînviată în 2014 pentru a o vinde, fiind cumpărată de agenții imobiliare, firme de telecomunicații, curierat, etc.
- Baza de date a complexelor din Hong Kong, peste 1000 complexe rezidențiale, făcută în 2011 pentru o companie de asigurări din Statele Unite (prima mea lucrare majoră făcută la cererea cuiva și nu ca hobby personal).
- Baza de date a blocurilor din România, realizată în 2018 pentru Ploiești și extinsă ulterior către alte orașe.
- Baza de date a telefoanelor mobile, realizată prin web scraping în 2016, peste 10000 modele de celulare.
Alte desene în AutoCAD (english)
Nu mă limitez doar la case, blocuri, mobilă și design interior, aici vedeți alte chestii desenate de mine în AutoCAD pentru diverși clienti.
De exemplu planuri de clădiri cu povești „speciale”, desenate pentru Michael Lee, un artist din Singapore care le picta pe pânză.
Foto-video
Aici voi pune fotografii și filmări mai mult sau mai puțin profesionale, amuzante și ciudate în sensul negativ, realizate de mine din 2005 până în prezent (de când am cameră foto digitală). Am câteva mii de poze și probabil îmi va lua câteva luni să fac ordine prin ele și să le selectez pe cele mai bune, pe care să le bag și prin Adobe Photoshop.
În 2015 am făcut un canal YouTube „Ploiești Citizen” cu scopul de a pune pe el videouri de la diverse evenimente din Ploiesti, sau din balconul meu de pe Bulevardul București: accidente auto și derbedei care fac scandal pe stradă. Nu intenționez să devină un canal oficial de știri iar scopul principal e să îmi golesc hard disk-ul de videouri. Distinct de canalul Teoalida care e pentru proiectele personale.
Studii la diverse tari, arhitectura și piata imobiliară (english)
Îmi place să explorez lumea cu Google Earth și Streetview și să citesc site-uri din fiecare țară.
Am studiat arhitectura, piața imobiliară și condițiile de trai, scriind articole despre următoarele țări / regiuni: North America, Latin America, Europe, North Korea, South Korea, Japan, China, Hong Kong, Singapore, Malaysia, Vietnam, Philippines, India, Africa.
Vizitați și pagina Topul celor mai frumoase 10 orașe din lume și Cele mai înalte clădiri de-a lungul istoriei!
Construcții în The Sims (english)
Înainte de a intra în domeniul arhitecturii în AutoCAD, mi-am arătat pasiunea de urbanism în The Sims 2 unde în 2006-2008 am construit orașe întregi cu blocuri decorative, nefunctionale în scopul jocului.
Pe lângă aceste orașe, am construit peste 40 case funcționale în scopul jocului pe care le ofer la download gratuit pe site-ul meu. The Sims 2 este jocul meu preferat (și probabil majoritatea studenților la arhitectură cărora le plac jocurile, joacă The Sims).
Lucrări despre jocuri (english)
Jocurile sunt partea cea mai PUȚIN importantă din viața mea, îmi petrec maxim 5% din timpul stat la calculator în jocuri, uneori trec câteva luni fără să intru în vreun joc. Îmi place să lucrez în Word și Excel făcând tabele și statistici, inclusiv despre jocuri! De exemplu măsurând viteza fiecărei mașini din joc și creând un grafic.
- Age of Empires, jocul pe care îl jucam cel mai mult prin 1998-2002.
- Beetle Crazy Cup, un căcat de joc cu curse de mașini, gameplay foarte slab, dar e unul din puținele jocuri pe care îl puteam juca în 2 la un calculator, cu prietenii care veneau în vizită.
- Caesar 3, cel mai bun joc city-building (jucat 2005-2007 și 2011).
- Grand Theft Auto Vice City și San Andreas (jucate 2005-2006 și SA-MP 2010-2011).
- Need for Speed Porsche 2000, Hot Pursuit 2, Underground (jucate 2003 -2007).
- The Sims 2 și 3, jocul preferat al meu și probabil al oricărui student la arhitectură (jucat în 2005-2008 și 2012-2013).
- Alte jocuri preferate (dar despre care n-am avut ce tabele sa fac): Bridge Builder / Bridge Construction Set, Railroad Tycoon 2 și 3, Quake 2 și 3, Worms, etc.
Jocuri prea vechi?
De când am internet în 2005 am găsit și alte lucruri de făcut decât să pierd timpul în jocuri. Am descoperit că există mult mai multe jocuri și am decis să nu le mai încerc. Am o vârstă și multe alte responsabilități ca să mai am timp de jocuri. Dacă ma plictisesc de muncă în AutoCAD, prefer să mă joc în același AutoCAD în scop creativ sau să fac o bază de date în Excel. Dacă totuși am chef de jocuri, prefer să joc aceleași jocuri pe care le jucam și în copilărie, decât să caut jocuri noi. Citiți mai multe: Teoalida și jocurile.
Istorie
În timp ce majoritatea oamenilor iși petrec timpul liber ieșind cu prietenii, jucând jocuri sau uitându-se la filme, eu încă din copilărie mi-am dezvoltat hobby-uri creative. Asta s-a întâmplat și din cauză că în copilărie familia mi-a limitat foarte mult viața socială, aveam ocazia să mă joc cu alți copii doar când prietenii de familie veneau la noi în vizită sau mergeam noi la ei, nu puteam ieși afară singur, etc, nu aveam cu ce îmi umple timpul decât să stau la calculator, creând lucrări în AutoCAD, Word, Excel, inclusiv lucrări inutile dar care rămân pentru totdeauna (jocurile și filmele nu sunt tot o activitate inutilă?).
Mi-am făcut site teoalida.webs.com în 2009, pentru a prezenta lucrările realizate, pentru prieteni fără intenții de comercializare. Domeniul site-ului este pentru că eram cunoscut sub numele Teoalida de toți prietenii. Azi majoritatea intră pe site pentru informațiile oferite, fără a fi interesați de cine e autorul.
Site-ul avea inițial 10 pagini în engleză. L-am extins ajungând în 2012 la 50 pagini în engleză și 3 pagini în română, aveam 200 vizitatori pe zi, prea mult pentru un hosting gratuit de la Webs.com, motiv pentru care am trecut la WordPress pe hosting și domeniu plătit www.teoalida.com, care includea un subfolder www.teoalida.com/ro cu paginile destinate românilor (Harta Ploiești, Micul Trianon, Geografia României), plus o versiune în română a primei pagini „despre mine”. În 2017 am mutat secțiunea în română pe un domeniu separat www.teoalida.ro și am scris articole noi.
În 2012 am adăugat programul de chat și astfel am putut obține păreri de la vizitatori, unii cerându-mi să fac proiecte pentru ei. Am abandonat hobby-urile neproductive pentru a mă concentra pe nevoile clienților, dar a face lucrări la cerere s-a dovedit ineficient, în special în arhitectură doar 10% din cei care m-au contactat m-au plătit, în 90% cazuri pierdeam ore vorbind fără a convinge clientul să achite un avans înainte să încep proiectul efectiv.
Traficul pe site a crescut de la 200 vizitatori/zi în 2012 la 1000 vizitatori/zi în 2015, la fel si vânzările de baze de date „gata făcute” încât nu mai e nevoie să fac proiecte „la cerere” contra cost. M-am reapucat de proiecte voluntare (gen harta blocurilor) pentru a crește audiența pe site și indirect vânzăzile de proiecte.
Pe lună, teoalida.com are ~60.000 vizitatori iar teoalida.ro ~3.000 vizitatori, ~600 persoane mă contactează pe chat sau email, din care ~50 sunt clienți care îmi cumpără lucrările sau mă plătesc pentru diverse servicii (2019) în timp ce restul îmi mulțumesc pentru informațiile gratuite oferite pe site.
Dacă vreți să știți mai multe despre viața mea personală și toată evoluția hobby-urilor mele în afacerea actuală, citiți tot jurnalul: Viata lui Teoalida.
În atenția celor care solicită servicii
Gândiți-vă că la 2000 vizitatori/zi primesc zilnic mesaje „poți face un proiect pentru mine?” ar trebui să stau 48 ore/zi la calculator să le fac pe toate. Prefer să fac marketing să cresc vânzările proiectelor deja făcute, nu să cresc numărul de proiecte.
NU sunt un freelancer pe care să îl angajezi „să lucreze (doar) pentru tine”. Proritizez proiectele în funcție de numărul de beneficiari. Dacă aveți idei de un proiect util la mii de oameni, vă aștept, dacă aveți nevoie de 15 minute de consultație, vă aștept. Dar dacă vreți un proiect de casă sau orice altceva care va lua multe ore de muncă și nu va avea utilitate altora decât ție, nu îmi consum timpul meu pentru proiectul tău, ci te voi pune în legătură cu partenerii mei care oferă servicii la prețuri care încep de la 10$/oră.
De exemplu: în 100 ore pot desena 10 case (arhitectură), dacă fiecare m-ar plăti as încasa câteva sute de euro per proiect și aș ajuta 10 familii să își construiască o locuință, sau pot desena voluntar o hartă a Bucureștiului cu blocuri clickabile ca la Ploiești. Ce credeți că aleg? Harta, fiindcă aș ajuta 2 milioane de oameni, chiar dacă nimeni nu mă va plăti.
vreau doar să te felicit pentru proiectul harta blocuri și pentru toată munca pe care ai depus-o. sunt convins că ai lucrat foarte din greu și că primești foarte puțină recunoaștere pentru tot ceea ce faci. atât
Un om precum Mihai, care să facă atât de multe ptr atât de puțin….mai rar, dar faptul că astfel de oameni există, îmi oferă speranța că mai există o șansă pentru țara noastră !!! Mă plec și înclin pălăria, domnule !
Doar voiam sa iti zic ca mi se pare fenomenal ca ai facut harta asta, sa traiesti o mie de ani !!
Ai auzit de pieptan , nespalatule??? De unde ai furat toata munca asta? E o munca colosala pentru un necalificat ca tine !!!! Ce lume tampita crede ca poti sa faci asa ceva???? MARS la munca idiotule,nu mai prosti lumea cu proiecte furate!!!
Probabil ești un copil retardat care nu știe să deseneze o linie în AutoCAD și crezi că toți sunt incapabili ca tine?
Pe https://www.teoalida.ro/arhitectura/ există în josul site-ului un video cu mine la calculator desenând un bloc în 2 ore: https://youtu.be/g7L_ITbUpLU
Pe https://www.hartablocuri.ro/despre/#making-of de asemenea sunt videouri care prezintă cum introduc datele blocurilor în Excel. De unde puteam fura munca MEA?
Very grateful for your website showing seismic risks. Very informative and honest. My wife and I want to move to Bucharest (she is RO/US and I am US only). Looking for apartments to purchase has been very difficult and the website has helped us very much. Thank you!
Keep it up man. Stii ca esti printre cei mai tari din lume. Nu te lasa. Peace!
Felicitari si spor in continuare!
Buna, sunt uluit de toata aceasta munca, mi-am us un semn de fila si poate revin. Felicitari!
Teoalida, felicitari pentru initiativa, munca depusa si pentru gandire.
Sper sa iti faci o asociatie care sa ajute comunitati de oameni iar cei care iti folosesc informatia sa aiba constiinta de a te ajuta cu donatii, cel putin din impozitul pe venit.
Munca de a colecta datele de la mii de persoane nu este usoara. Necunoscatorii vorbesc doar pentru ca pot vorbi si nu au constiinta si exercitiul de a munci.
Iti doresc succes in actiunile tale si nu pune la suflet incapacitatea unor personaje care sunt neputincioase. Un fel de caini din curtile vecinilor care latra turbati doar pentru ca stiu sa latre.