Sari la conținut

Geografia României

Pasiunea pentru geografie a început pe timpurile când eram la grădiniță, studiam atlasele geografice pe care le aveam acasă. Prin 1998-2002, am scris diverse lucrări în Word, ulterior și în Excel, din hobby propriu și nu pentru că s-ar fi cerut referat la scoală sau altceva de gen. Totuși unii elevi mi-au apreciat lucrările.

După conectarea la internet în 2005, le-am verificat și corectat putin, în 2009 mi-am făcut site, ocazie cu care am facut publice câteva din lucrări. Ulterior am mai adus doar modificări vizuale, ultima modificare fiind în 2017 datorită schimbării adresei site-ului și pentru a le pune la download gratuit prin plugin Easy Digital Downloads care îmi permite să urmăresc numărul de download-uri, în loc de linkuri simple.

Populatia judetelor si oraselor

Populația județelor și orașelor – XLS, 1501 KB

Am cules datele de pe paginile fiecărui oraș din Wikipedia și le-am scris într-un fișier Excel cu 3 tabele: județe, orașe, comune, anul înființării orașelor și declarării municipiilor, populația județelor, orașelor și comunelor la fiecare recensământ 1912-2021, coordonate GPS ale orașelor și comunelor, o poză reprezentativă a fiecărui oraș.

Puteți sorta în ordine alfabetică, pe județe, după populația la oricare din recensăminte, sau în funcție de rata de creștere a populației. Puteți salva CSV și importa într-o bază de date SQL dacă aveți nevoie pentru crearea de site-uri sau aplicații mobile.

Sursa: Wikipedia, compus inițial în 2006 cu cele 236-237 orașe din perioada 1968-1989 și populația acestora. Actualizat în 2015 cu recensământul 2011 și cu orașele înființate după 1989 (total 320 orașe), îmbunătățit prin indicarea anului înființării fiecarui oraș, ceea ce face inutil fișierul anterior „Împărțirea administrativă.doc”.

Reverificat populația la fiecare oraș și adăugat lista comunelor (2861 comune), adăugat coordonate GPS la toate orașele și comunele în 2018. Adăugat populația comunelor în 2022. Actualizat 2023 cu populația de la recensământul 2021.

Sample gratuit:
Lista-judetelor-oraselor-comunelor-din-Romania-SAMPLE.xls

Cumpără tot tabelul:

Impartirea administrativa in judete

Împărțirea administrativă a României – DOC, 10 pagini, 105 KB

Lista județele României, lista orașelor și municipiilor cu anul înființării fiecăruia.

Sursa: orice hartă, scris inițial în 1998, îmbunătățit în 2006 cu noile orașe și anul înființării fiecărui oraș.

Numărul de orașe în România a crescut de la 236 în perioada 1968-1981, 237 în perioada 1981-1989, la 320 orașe din care 103 municipii în 2006. Conform Legii 351/2001, populația minimă pentru a deveni oraș era de 5.000 locuitori, iar pentru municipiu 25.000 locuitori, și totuși orașe cu doar 12.000 locuitori au primit rang de municipiu în 2003 (exemplu Beiuș). Legea a fost modificată în 2007, ridicând populația minimă la 10.000 pentru oraș și 40.000 pentru municipiu iar de atunci nu s-au mai înființat noi orașe sau municipii. Dacă legea s-ar aplica localităților existente, jumătate din municipii ar deveni orase iar jumătate din orașe ar deveni comune.

Impartirea administrativa in regiuni si raioane

Împărțirea administrativă în regiuni și raioane – DOC, 8 pagini, 82 KB

Lista regiunilor și raioanelor, orașelor, populația regiunilor României din perioada 1952-1968.

Sursa: hărti vechi, scris în 2000.

Impartirea administrativa interbelica

Împărțirea administrativă interbelică – DOC, 11 pagini, 167 KB

Lista județelor din România Mare, municipiilor, orașelor și plășilor, cu populația fiecăruia la recensământul din 1930.

Sursa: romaniainterbelica.memoria.ro, scris în 2006 și abandonat datorită erorilor și paginilor innaccessibile de la site-ul sursă, mi-am adus aminte de el în 2015, l-am terminat și publicat pe site.

Geografia Romaniei

Geografia României – DOC, 23 pagini, 192 KB

Lista formelor de relief, câmpii, dealuri, podișuri, munți, incluzând orașele aflate pe ele în cazul câmpiilor și podișurilor, și a vârfurilor în cazul dealurilor și munților, lista de pasuri și trecători, rețeaua hidografică (lista râurilor, 435 râuri incluse) sub forma de arbore și cu localitătile de pe ele, lista lacurilor.

Sursa: harta fizică (Editura Didactică și Petagogică – R.A. București 1993) pe care o aveam atârnată de perete (hartă similară cu cea din poza de mai jos), compus în 1999-2000, îmbunătățit în 2006.

În ultimii ani Wikipedia s-a dezvoltat și are o listă cu câteva mii de râuri, incluzând localitățile traversate, similar cu ce am scris eu (nu uitați că la vremea câ le-am scris eu, Wikipedia nu exista), plus altitudinea la izvor și la varsare, coordonate, etc. E cineva interesat să copieze din Wikipedia și rescrie toate râurile sub forma de arbore în Word sau Excel?

Drumuri in Romania

Drumuri în România – DOC, 6 pagini, 72 KB

Lista autostrăzilor, drumurilor europene și naționale din România, țara are 5 autostrăzi în plan și 132 drumuri naționale.

Sursa: diverse hărti care afișează numerele drumurilor, scris în 1999, îmbunătățit în 2006. Corectat în 2011 mulțumită lui Nutzu și comment-ul lăsat de el.

Cai ferate in Romania

Căi ferate în România – DOC, 6 pagini, 74 KB

Lista liniilor CFR din România, cu numerele lor, magistrale, incluzănd liniile închise și desființate, și liniile cu ecartament îngust.

Sursa: mersul trenurilor, scris în 1999, îmbunatățit în 2006.

Cai ferate in Romania cu statii

Căi ferate cu stații – DOC, 52 pagini, 348 KB

Lista liniilor CFR din Romania, cu toate stațiile și pozitia indicată în kilometri, plus lista stațiilor și indicat liniile care se ramifică, de fapt e lista așa cum apare în Mersul Trenurilor. Sper să fie util railway-fanilor. Pentru că mi-a luat zeci de ore să le scriu, acest fișier NU este gratuit.

Sursa: mersul trenurilor, scris în 2000-2001. Îmbunătățit în 2013 și incluzănd liniile desființate înainte de 1997, mulțumităa anonimului care mi-a zis de http://tren.transira.ro/Arhiva/ – mersul trenurilor vechi.

Alte lucrări

Tot în 1998-2002 am mai scris și alte lucrări dar nu sunt așa utile ca să merite menținute și publicate, de exemplu o lucrare a fost un tabel cu trenurile analizate cu distanța parcursă și viteza medie. O lucrare probabil INUTILĂ pentru că mersul trenurilor se schimbă în fiecare an.

Nu m-am limitat doar la România, am scris și despre geografia lumii, voiam chiar să scriu propriul atlas geografic dar mi-am pierdut interesul după câteva țări scrise deoarece singurele surse de informații erau atlasele geografice de pe vremea parinților mei (anii 1970) și munca ar fi fost inutilă. O lucrare cu informații actualizate a fost lista cu orașele lumii începută în 2004 pe baza la Encarta Encyclopedia 2002, abandonată fiind considerată inutilă datorită conectării la internet în 2005, finalizată în 2015, o puteți cumpăra de pe site-ul în engleză www.teoalida.com/database/cities.

Notă

Fișierele sunt destinate vizualizării în Microsoft Word și Excel, ele pot să nu apara corect în Google Docs. Le-am optimizat pentru vizualizare pe ecran și nu pentru a fi printate, în 2015 le-am re-editat, scoțând culorile de fundal ale textului, ceea ce ar ușura printarea.

2 commentarii

  1. buna seara! am citit cele postate de dumneavoastra si am ramas placut impresionat.Eu sunt student al Facultatii de Geografie din cadrul UAIC Iasi, sectia PLANIFICARE TERITORIALA iar cele prezentate de dvs sunt un adevarat nestemat in ceea ce priveste strategiile de amenajare a teritoriului si in special de „urban planning”. Am citit totodata si documentul in care ati realizat si o lista a drumurilor nationale din Ro, identificand si nodurile de comunicatii,clasificate mai apoi.Este un produs viabil insa tin sa fac cu permisiunea dvs unele mici „retusuri” acestuia. 1.DN 28 A se ramifica de la Motca(jud. Iasi in directia Pascani- Tg.Frumos) 2.DN 24 C cu ramificatie din DN 24 se continua numai pana la Radauti-Prut judetul Botosani, prin Darabani trecand DN 29A de la Suceava-Dorohoi ambele drumuri intersectandu-se la Radauti-Prut care este si punct de trecere a frontierei. 3.DN 29 F oricat ar parea de penibil isi are km 0 pe o ulita din satul Vorniceni comuna omonima din jud. Botosani si leaga Vorniceniul de comuna Cristinesti din Botosani fiind practic un fost drum judetean trecut la CNADNR in speranta ca ” de la centru” vor veni bani pentru asfaltarea lui( mentionez ca pe mari portiuni este de pamant si avand cratere de decor) neavand nicidecum punct de plecare din Dorohoi, drumul de la Dorohoi la vama Racovat fiind DJ 291 C prin Pomarla. Fac aceste mentiuni ptr ca sunt neaos botosanean si cunosc bine peticele de pamant si asfalt care sunt drumuri nationale in Nordul asta uitat de lume. Totodata mentionez ca DN 24 C de la Manoleasa pana la Radauti-Prut are portiuni in care nu poate fi deosebit de o ulita desfundata fiind detinatorul tristului apelativ de „singurul drum national de pamant”, in ciuda faptului ca e un drum strategic ce leaga Iasul de vama cu Rep. Moldova de la Stanca-Stefanesti si mai departe cu cea de la Radauti-PRUT.Va multumesc daca imi acceptati aceste mici retusuri. o seara frumoasa si un an nou de 2011 ori mai bun decat cel trecut

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *